Planttips


Wanneer is het, het meest ideale moment van de bollentijd? De meest ideale moment van een bol in de grond plaatsen is dan ook in het najaar, zo oktober / november. Plaats bloembollen dus voor de winter, zodat ze in het voorjaar in bloei staan.

Waarom worden er vaak geen bloembollen verkocht als gebruikt in de herfst / het voorjaar en de zomer? Dit heeft met reden dat bloembollen kou nodig hebben om zich te kunnen ontwikkelen.


Een ideale bolmaat


Bij het aankopen van bloembollen kan er rekening gehouden worden met bolmaten om eindresultaten te verbeteren. Een Tulp heeft in de meeste gevallen een maat van 11 / 12 dit is dan ook een minimale bolmaat. Indien er een bolmaat van kleiner kaliber gehanteerd wordt zal de Tulp ook kleiner uitvallen. Bekijk bij een aankoop van bloembollen altijd even de bolmaat en hanteer deze naar eigen wensen.


Beste locatie voor het planten van bloembollen


De beste locatie van het planten van bloembollen is er niet per definitie, uiteraard zijn er enkele voordelen bij vruchtbaar grond, is er eerder een kans dat de bloembollen sneller ontwikkelen. Het is belangrijk bij voordat het planten van start zal gaan een planning te maken, dit met waar de bloembollen geplaatst worden en welke datum dit gerealiseerd wordt. Wat betreft bollen deze hebben vaak minder zonlicht nodig om er langer van te kunnen genieten. Liever kort en krachtig genieten? Dan is het een idee om de bloembollen in een zonnige omgeving te plaatsen.


Plantdiepte bepalen voor bloembollen


Zoals vele wel vanuit vroeger misschien wel eens geleerd hebben een zaadje te planten. Werkt de het principe van een bloembol vrijwel hetzelfde! Het is belangrijk om een bol in een zo genoemde plant gat te plaatsen, dat minimaal twee een half keer te grootte van de bol. Door ruimte te behouden zal er minder kans zijn op mislukking van de ontwikkeling.


Plantafstand bij meerdere bollen op een rij

Bij het planten van meerdere bollen op een rij zijn er geen harde richtlijnen. Maar het is vaak wel aan te raden om deze met 10 centimeter ruimte tussen elke nieuwe bol te planten. Het is ook mogelijk om meerdere bollen in een groep te planten die dichtbij elkaar liggen, houd er dan altijd rekening mee dat elke nieuwe bloembol voldoende ruimte nodig heeft om te kunnen ontwikkelen.